Süt Sağma Makinesi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

28-08-2021 17:27
Süt Sağma Makinesi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

En iyi süt sağım makinesini kullanmak işinizi kolaylaştırmanıza, verimliliği artırmanıza ve zamandan tasarruf etmenize yardımcı olacaktır. Ancak ihtiyaçlarınız için doğru olanı bulmak her zaman o kadar kolay olmayabilir. Alışverişinizi ve karar verme sürecinizi kolaylaştırmak için iyi bir araştırma ile sağlıklı bilgilere ulaşmanız gerekir. Dikkatli bir analizden sonra size uygun olan makineyi seçmek, süt verimini maksimum düzeye çıkaracaktır. Yetiştiricilik yaptığınız çiftlikte inek, keçi ya da koyun sağma makinesi kullanmak maddiyat ve iş gücü bakımından büyük avantajları beraberinde getirir.

Şu anda piyasada bulunan dört ana süt sağım makinesi türü vardır. Bunlar elektrikli, pilli, benzinli ve manuel modellerdir. Elektrikli makineler, küçük ve orta ölçekli çiftlikler için mükemmeldir. Bunun nedeni, elektrikli ünitelerin, özellikle mevcut diğer üç tiple karşılaştırıldığında, güç ve maliyet arasında büyük bir denge sunmasıdır. Bu seçeneğin ana dezavantajı, kablonun uzunluğu ve bir priz gereksinimi ile sınırlı olmanızdır. Elektrikli bir sağım makinesine güç sağlamak için bir jeneratör kullanabilirsiniz, ancak zaten bir jeneratörünüz yoksa, sağım makineniz için özel olarak bir jeneratör almak maliyetli olabilir.

Pille çalışan süt sağma makinesi, taşınabilirlik avantajına sahiptir ve bu da onları, özellikle serbest gezinen az sayıda ineği olan küçük çiftlikler için mükemmel kılar. Dahası, bu aynı zamanda daha az bütçeye sahip küçük çiftçiler için ucuz bir seçenektir. Bu makinelerin en büyük dezavantajı, pil ömründen dolayı çok fazla hayvanı sağamamalarıdır. Bu sebeple pille çalışan bir ünite temin etmeye karar verirseniz, şarj edilebilir ve değiştirilebilir pillere sahip bir model almanızı öneririz.

Benzinli inek sağma makinesi dördünün en güçlüsü ama aynı zamanda en pahalısıdır. Bu makinelerle çalışan bir çiftçi, yakıt kaynağı olarak elektrikten ve hatta pillerden çok daha pahalı olan benzine ihtiyaç duyar. Buna ek olarak, çoğu benzinle çalışan model 4 zamanlı bir motor kullanır. Bu da bakımın zor olabileceği anlamına gelir. Sağılacak çok sayıda ineği olan büyük bir çiftliğiniz varsa ve zaman kaybetmeyi göze alamıyorsanız, benzinle çalışan bir sağım makinesi almak iyi bir seçimdir.

Son olarak, manuel sağım makineleri elektrik, pil veya gaz gerektirmez. Bunun yerine vakum oluşturmak için iş gücünü kullanır. Bu makineler üzerlerinde basmanız gereken küçük bir pompa bulundurur. Bu pompanın sıkılmasıyla aparat sıkışır ve sağım işlemi gerçekleşir. Sadece birkaç ineği veya koyunu olan çiftçiler için harika olsalar da el pompası oldukça fazla güç gerektirdiğinden bu makineler ile zamandan tasarruf etmek oldukça zordur.

Güç kaynağının türü haricinde ekipmanın boyutu ve özellikleri, sağım ihtiyaçlarınıza bağlı olarak farklılık gösterebilir. İhtiyaçlarınızı belirlemede göz önünde bulundurmanız gereken önemli faktörler; sağmanız gereken hayvan sayısı, istenen üretim miktarı, sıklığı ve ürünün hızıdır. Örneğin, özellikle inekleri sağmak için tasarlanmış süt makinesi, biri arka meme, diğeri ön meme için iki farklı pompa türü bulundurur. Bunun nedeni, arka memelerin genellikle daha büyük olması ve sütün dışarı atılması için daha fazla zamana ihtiyaç duymalarıdır. Sağım için iki hıza sahip olmak, hayvanın sağlığının yanı sıra makinenin verimliliğini de iyileştirebilir.

Bazı modern sağım makineleri tam otomatiktir, bu da kendilerini otomatik olarak temizledikleri ve ek acil durum seçenekleriyle birlikte geldikleri için çiftçinin işini çok daha fazla kolaylaştırabilir. Ayrıca bu makineler, makinenin memeden ne zaman çıkarılması gerektiğini belirleyen süt akışı sensörlerine sahiptirler. Beklendiği gibi, süt sağma makinesi fiyatları arasında bu seçenekler en yüksek olanlarıdır. Ancak büyük bir çiftliğiniz varsa bu makineler kısa sürede kar sağlayacak iyi yatırımlardır.

Sağım makineleri, emziğin gerilmesine ve muhtemelen ciddi yaralanmalara neden olabileceğinden, vakumu uzun süre açık bırakamaz. Sağım makinesinin nabzı, meme ucunun sağlıklı kalması için kanın dolaşımına devam etmesini sağlayacaktır. Piyasadaki çoğu seçeneğin pulsatör oranı 50/50 ile 70/30 arasındadır. İlk sayı, pulsatörün süt çekeceği süreyi temsil ederken, ikincisi, atmosferik basıncın memede kaç kez gerilim sağlayacağını ifade eder. Birçok yeni nesil makine, pulsatörü ayarlanabilir şekilde karşımıza çıkar. Fakat süt makinesi fiyatları buna bağlı olarak da değişiklik gösterebilir.

Makinenin sağım aparatlarından ziyade geri kalanı için de dayanıklı, korozyon ve paslanmayı önleyici malzemelerden oluşması gerekir. Hemen hemen tüm makineler hali hazırda paslanmaz çeliği kullanmaktadır. Fakat bu çeliğin imal edilme biçimi ve hazırlanırken kullanılan ham madde markadan markaya farklılaşabilir. Bu sebeple süt sağım makinası fiyatları hem malzeme kalitesi hem de markaya göre geniş bir yelpazeye sahiptir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.